Overzicht:
- Maak kans op 17 docu's over de Holocaust
- Medewerker onder de loep
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Betuwe oktober 1944" - Zaterdag 6 juli 2013
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Recensie: Het charisma van Adolf Hitler
- WW2Awards nadert nieuwe mijlpalen
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Grebbelinie mei 1940" wederom geslaagd
- Heeft u al meegedaan aan de Go2War2.nl WO2 Quiz?
- Verhoor Alfred Jodl op Go2War2.nl 


 
Maak kans op 17 docu's over de Holocaust (Redactie Go2War2.nl)
Op 18 maart 2013 presenteerde Source 1 Media in De Hollandsche Schouwburg een DVD-box met daarop 17 documentaires over de Jodenvervolging van filmmaker Willy Lindwer. Door deel te nemen aan de miniquiz op Go2War2.nl maakt u kans op een exemplaar van deze verzameling documentaires.
 
Als een rode draad loopt door het oeuvre van Willy Lindwer de niet aflatende ijver om te willen vertellen over Israël en van de massamoord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele documentaires heeft hij daaraan gewijd en zijn halsstarrigheid om door middel van oral history getuigenissen te willen vastleggen wordt alom geprezen.
 
 
In de DVD-box zijn 17 van Willy Lindwers belangrijkste documentaires opgenomen over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in Nederland, met onder meer films over: Anne Frank, Westerbork, Joodse Oorlogspleegkinderen, Het Fatale Dilemma over de Joodsche Raad van Amsterdam, Holland, Vaarwel!, Simon Wiesenthal, het Ghetto van Warschau, de Wannsee Conferentie en In Memoriam: Herinnering aan een vermoord Kind n.a.v. het boek en de tentoonstelling over de 18.000 vermoorde Nederlandse Joodse kinderen tijdens de oorlog.
 
Door deel te nemen aan de miniquiz op Go2War2.nl maakt u kans op een exemplaar van de DVD-box, die beschikbaar gesteld is door Source 1 Media. Deelnemen kan tot 14 juni.
 
De DVD-box Holocaust - Een Monument In Film is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

 
Medewerker onder de loep
Naam: Jelle Ywema
 
Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
Na een aantal jaren niets met mijn WO2-hobby te hebben gedaan, begon ik meer en meer op internet te zoeken om de passie weer aan te wakkeren. Steeds weer kwam ik daarbij terecht op de websites van STIWOT. Op een gegeven moment zag ik dat er vacatures waren voor zowel Go2War2 als WW2Awards. En aangezien ik erg van korte biografieën houd, heb ik gekozen voor WW2Awards.
 
Wat doe je zoal voor STIWOT?
Na een gedegen inwerkperiode door Wilco Vermeer, kon ik op eigen kracht nieuwe personen toevoegen, aanvullen, etc. Ik houd mij voornamelijk bezig met het verzamelen en bewerken van informatie over personen die dienden in de diverse luchtmachtonderdelen van het Britse Commonwealth. Ook Special Forces zijn een aandachtsgebied van mij. Ik vind het leuk zoveel mogelijk informatie van één persoon te vinden en dat tot een verhaal te maken. Verder houd ik er ook van nieuwsberichten over WO2 te plaatsen op het STIWOT Forum.
 
Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Sinds de zomer van 2009. Dus bijna 4 jaar.
 
Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Dat is heel verschillend. De ene week maar een uurtje en de ander week een uur of 2 per dag.
Het prettige is dat je het werk waar en wanneer je maar wilt kunt doen. En het moet nooit: hoogstens van mijzelf
 
Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
Ik herinner mij een Battlefield Tour van een paar maanden geleden in de omgeving van Wolfheze en een bespreking bij Barry van Veen thuis over allerlei technische vernieuwingen aan de website van WW2Awards waar ik allebei goede herinneringen aan heb.
 
Met welke STIWOT medewerkers heb je het meeste contact?
Dat is Wilco Vermeer.
 
Wat doe je naast STIWOT op WO2 gebied?
Lezen over WO2 en films kijken. Van tijd tot tijd heeft met name de BBC goede documentaires of een herdenkingsuitzending zoals laatst over de Battle of the Atlantic. En momenteel ben ik meer weer eens begonnen in ‘Een Brug Te Ver’ van Cornelius Ryan.
 
Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik ben HRM-adviseur bij Stenden Hogeschool in Leeuwarden waar ik ook woon.
 
Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
Slag om Engeland vind ik interessant, Market Garden, Operatie Overlord en operaties van commando-eenheden.
 
Wat vind je omgeving van je hobby?
De meeste mensen vinden het heel interessant en bijzonder dat ik een bijdrage lever aan deze stichting waardoor ik ook wel eens verzoekjes krijg om bepaalde zaken te onderzoeken over familieleden.
 
Wat is je favoriete internet site (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
Dat zijn er een paar: aircrewremembered.com, bbm.org.uk (de website van de Battle of Britain Monument) en paradata.org.uk. Verder zou ik onmogelijk zonder de website van de London Gazette kunnen of die van Flight Global.
 
Op welke dag in de week is het even geen WO2?
Die is er eigenlijk nooit want iedere dag gaat de oorlog wel door m’n gedachten of zoek ik even iets op of kijk ik op het forum.
 
Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Er zijn zoveel musea in Engeland die ik nog eens zou willen bezoeken, Ook wil ik nog erg graag uitgebreid Normandië bezoeken. Maar bovenaan mijn wenslijstje staat meevliegen in een Spitfire.
 
Wil je nog wat kwijt?
Dat ik hoop dat STIWOT blijft groeien en dat we maar veel mooie informatie online mogen zetten.

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Betuwe oktober 1944" - Zaterdag 6 juli 2013 (STIWOT Reizen)
Op zaterdag 6 juli 2013 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de slagvelden in de Betuwe rond Bemmel, waar in de eerste week van oktober 1944 zware gevechten plaatsvonden. Na operatie Market Garden stabiliseerde het front in de Betuwe zich rond half oktober 1944. De Betuwe werd door de Duitsers onder water gezet, de bevolking werd - op een klein aantal mannelijke inwoners na – geëvacueerd. Tot het voorjaar van 1945 bleef deze toestand ongewijzigd. Deze stabilisatie is echter niet zonder slag of stoot ontstaan...In vergelijking met het ‘historisch geweld’ dat operatie Market Garden met zich meebracht, wordt de periode eind september tot begin oktober 1944 echter onderbelicht. Op 1 oktober deden de Duitsers met een grote troepenmacht een poging om de Waalbrug bij Nijmegen te heroveren. Na zware gevechten, met het gebied ten noordwesten van Bemmel als zwaartepunt, wisten Britse troepen deze poging af te slaan. Op 4 en 5 oktober 1944 vond bij Bemmel een zware veldslag plaats, in hetzelfde gebied waar op 1 oktober werd gevochten. Nu waren het de Britse troepen die in de aanval gingen. Hun doel was het terugdringen van de Duitsers tot een linie, ruwweg achter het riviertje de Linge.STIWOT nodigt u uit voor een Battelfield Tour waar de nadruk zal liggen op de gebeurtenissen rond die eerste week van oktober 1944. Na een korte lezing over de afloop van operatie Market Garden en de daaropvolgende gebeurtenissen in de Betuwe, gaan we op pad om een aantal markante locaties van die eerste oktoberweek van 1944 te bezoeken. Het gehele gebied dat bezocht wordt, vormde het toneel van de gevechten op 1 en 2 oktober 1944 tussen de Duitse troepen en de 5th Guards Brigade.

In grotendeels hetzelfde gebied vonden op 4 en 5 oktober wederom zware gevechten plaats. We bezoeken het gebied rond de Veldschuur waar een groot deel van de gevechten van 9th Battalion Durham Light Infantry plaatsvonden. Ook de Houtakker, waar 1st Battalion The Hampshire Regiment haar zwaartepunt van de gevechten beleefde, slagveld de Heuvel, waar 1st Battalion The Dorsetshire Regiment zich ophield en de Vergert vanwaar No. 3 Squadron Coldstream Guards haar vuursteun aan de operatie gaf, worden bezocht. Market Garden is een veel besproken onderwerp, maar wat er op volgde is minstens zo interessant.
 


Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Operatie Tidal Wave
Op 1 augustus 1943 voerden Amerikaanse bommenwerpers een aanval uit die door historici later zou worden bestempeld als een van de opvallendste luchtoperaties uit de Tweede Wereldoorlog. Opvallend was ze zeker. Nooit werden tijdens een enkele missie zulke zware verliezen geleden, ook het aantal persoonlijke onderscheidingen voor de deelnemende bemanningen was uitzonderlijk hoog. Het uiteindelijke resultaat van de missie was echter summier. De aanval was gericht tegen de olieraffinaderijen in het Roemeense Ploie?ti en vond plaats op 1 augustus 1943. Aan operatie Tidal Wave, de codenaam voor de aanval, namen 177 toestellen deel, waarvan slechts 88 toestellen terugkeerden op de basis van vertrek. 496 Amerikaanse bemanningsleden werden gedood, krijgsgevangen gemaakt of geïnterneerd.
 
 
 
Stanislaw Maczek
Stanislaw Wladyslaw Maczek was een Poolse generaal die in het begin van de Tweede Wereldoorlog het commando voerde over de enige gemotoriseerde divisie van het Poolse leger. Na de val van Polen ontsnapte hij naar Frankrijk waar hij een nieuwe gemotoriseerde divisie oprichtte. Na de val van Frankrijk richtte hij in Groot-Brittannië de Eerste Poolse Pantserdivisie op, waarmee hij een grote bijdrage leverde aan de geallieerde overwinning in West-Europa. Maczek was bijzonder geliefd bij zijn manschappen en werd na de bevrijding van West-Europa op handen gedragen door de Franse, Belgische en Nederlandse bevolking. Hij werd echter nogal onderschat door zijn geallieerde medestrijders.
 
 
 
Ralph Cochrane
Air Chief Marshal Sir Ralph Cochrane is één van de bekendste hoge officieren van RAF Bomber Command. Onder zijn leiding wist No.5 Group uitzonderlijke resultaten te behalen. Ook had hij het bevel over de operatie waarbij de befaamde ‘Dambusters’ in mei 1943 twee Duitse stuwdammen doorbraken. De leider van Bomber Command, Air Marshal Sir Arthur Harris zag Cochrane als zijn beste group commander. De Britse historicus Max Hastings gaat in zijn boek ‘Bomber Command’ nog een stap verder. Hij noemt Cochrane de beste bevelhebber van Bomber Command en is van mening dat hij de positie van Harris had moeten bekleden tijdens het laatste jaar van de oorlog.
 
 
 
Donald Bennett
De Australiër Donald Bennett was een succesvolle luchtvaartpionier. In de jaren ’30 maakte hij de eerste commerciële transatlantische vlucht en verbrak hij een afstandsrecord voor vliegboten. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog zou hij een grote rol spelen. Hij ontwikkelde de Pathfinder Force (PFF), een eenheid die voorafgaand aan de bommenwerpers van Bomber Command doelen lokaliseerde en markeerde, zodat grootschalige bombardementen mogelijk waren. Kort daarvoor was namelijk uit onderzoek gebleken dat de geallieerde vliegers grote moeite hadden om hun doelen te vinden. Bennett’s carrière kwam hierdoor in een stroomversnelling. Hij werd op 33-jarige leeftijd de jongste Air Vice Marshal ooit in de Royal Air Force.
 
 
 
Amerikaanse slagschepen
Het Amerikaanse moderne slagschepentijdperk begon in 1895 toen op 15 augustus van dat jaar de Texas in dienst werd gesteld bij de US Navy. Dit schip van 6.682 ton was bedoeld voor de kustverdediging en vergelijkbaar met de Nederlandse pantserschepen van de Kortenaer-klasse. Dit was het eerste Amerikaanse oorlogsschip dat voldeed aan de algemene normen van het moderne slagschip: een primaire bewapening van kanonnen met een kaliber van minimaal 25cm in draaibare geschutskoepels, aandrijving door middel van stoommachines en schroeven en een maximale snelheid van boven de 15 knopen. Er zouden nog vijf slagschepen voor de kustverdediging gebouwd worden voor de Amerikaanse marine.
 
 
 
Verscholen Dorp in Vierhouten
Het Verscholen Dorp werd begin 1943 opgericht aan de Pas-opweg te Vierhouten op de Noord-Veluwe door verzetsman Edouard von Baumhauer. Door het toenemende aantal onderduikers had de opnamecapaciteit in de omgeving van Ermelo, Nunspeet, Epe, Doornspijk en Vierhouten bijna zijn grens bereikt. De kans om ontdekt te worden werd daardoor steeds groter. In samenwerking met het Nunspeetse echtpaar Corry en Dionnysiu Bakker, ook wel ‘Tante Cor’ en ‘Opa Bakker’ genoemd, richtte Edouard von Baumhauer, bijnaam ‘De Boem’, daarom in de dichtbegroeide bossen het Pas-op-kamp op.
 

 
Recensie: Het charisma van Adolf Hitler (Frans van den Muijsenberg)
In "Het charisma van Adolf Hitler" schetst de bekende Britse historicus en documentairemaker Laurence Rees aan de hand van vele ooggetuigenverslagen de opkomst en ondergang van een van de wreedste dictators aller tijden. De centrale vragen die hij zich hierbij stelt zijn hoe één persoon zoveel destructie kon veroorzaken en welke aspecten van zijn karakter ervoor zorgden dat zoveel mensen bereid waren hem te volgen. De auteur onderzoekt daarbij de periode vanaf Hitlers aankomst in 1913 in München tot de nederlaag van de Duitse troepen bij Stalingrad op 2 februari 1942, het keerpunt in de oorlog dat tegelijkertijd het tijdstip markeerde waarop het charismatische leiderschap van Hitler steeds meer afnam.
 

 
De auteur beschrijft nauwgezet het grote scala aan politieke gebeurtenissen dat zich in deze periode heeft voorgedaan. De lezer krijgt met dit boek een prettig leesbare introductie in de opkomst van de nationaal-socialistische beweging in het Duitsland van de twintiger jaren, de machinaties waarmee ze begin dertiger jaren aan de macht wist te komen, de wijze waarop binnen de kortste keren de wankele democratie in Duitsland opzij werd geschoven en de maatregelen waarmee de partij een wurgende greep op alle maatschappelijke facetten wist te verwezenlijken. Hetzelfde geldt voor de buitenlandse politiek vanaf het moment dat het Duitse leger het Rijnland binnentrok om dat bezette gebied weer bij Duitsland te voegen. Maar het boek doet aanzienlijk meer dan slechts de historische gebeurtenissen compact weergeven. De intentie van de auteur is namelijk, zoals de titel al aangeeft, te beschrijven welke rol het charisma van Hitler in dat geheel speelde. De centrale rol is dus gereserveerd voor Adolf Hitler, waarbij de auteur aan de hand van vele citaten uit gesprekken, dagboeken, interviews en boeken van allerlei Duitse en buitenlandse hoofdrolspelers telkens in detail aangeeft wat hierbij steeds de houding van de Führer was en hoe zijn directe omgeving daarop reageerde. Op basis hiervan ontleedt hij waaruit dat charismatische leiderschap van Hitler bestond.
 
Het woord charisma is van Griekse oorsprong en duidt op een bovennatuurlijke of goddelijke gave of deugd. De Duitse socioloog Max Weber heeft het begrip in de negentiende eeuw echter een waardevrije betekenis gegeven, die inhield dat nare en boosaardige mensen evengoed over charisma kunnen beschikken als aardige en vredelievende personen. Het begrip heeft volgens Weber ook niet langer een objectieve en universele betekenis, maar is in hoge mate subjectief en persoonlijk. Iets wat bij een persoon als Hitler duidelijk tot uiting komt, want als twee mensen hem tegelijkertijd ontmoetten kon het zo zijn dat de ene totaal in de ban van zijn persoonlijkheid kwam en de andere hem maar een armzalige schreeuwlelijk vond. Bij Weber dient een charismatisch leider een sterke roeping te hebben, die een bijna religieus gevoel bij veel mensen oproept. De volgelingen zoeken bij een charismatisch politicus niet slechts lagere belastingen, betere gezondheidszorg of andere materiële doelstellingen, maar zijn op zoek naar hoge spirituele doeleinden zoals hoop, verlossing en redding.
 
De auteur weet in de ruim 300 pagina's die hij hiervoor uitgetrokken heeft goed tot uitdrukking te brengen wat we bij dat charismatische leiderschap moeten voorstellen, maar hij maakt het de lezer niet bepaald makkelijk. Het zou nuttig zijn geweest als Rees de omschrijving van de door Weber geïntroduceerde en sindsdien gangbare interpretatie van het begrip charisma omvattender dan een paar summier regels had weergeven. Aansluitend had hij een definitie kunnen geven van wat hij beschouwt als de centrale elementen van het charismatische leiderschap van Adolf Hitler. Een definitie waarop hij steeds bij de opeenvolgende gebeurtenissen terug had kunnen grijpen. Nu moet de lezer zich tevreden stellen met een uiterst povere omschrijving van de betekenis van charisma en krijgt de lezer pas gedurende het lezen in brokjes en beetjes een beeld van het karakter van Hitlers charismatische leiderschap.
 

 
WW2Awards nadert nieuwe mijlpalen (Redactie WW2Awards.com)
De website ww2awards.com blijft succesvol groeien. Dagelijks ontvangen wij bijdragen van veteranen en nabestaanden. Op dit moment zijn we met bijna 50.000 personen, 2500 onderscheidingen en 100.000 aan personen toegekende onderscheidingen, de grootste database op dit vlak ter wereld. Deze aantallen zijn bijna gehaald, maar nog niet helemaal.
 
Dagelijks is een kleine groep Nederlandse en Buitenlandse medewerkers bezig met het aanvullen van de database. Dit aanvullen gebeurd op verschillende manieren.
 
Uiteraard worden de bijdragen die we via de input mogelijkheden ontvangen verwerkt en toegevoegd op de website. Dit kan echter niet zomaar. Iedere bijdrage moet worden nagetrokken. We kunnen immers niet zomaar op basis van iemands bewering een onderscheiding toevoegen. De toekenning van een onderscheiding moet worden bevestigd door middel van 'bewijzen' dat deze ook daadwerkelijk is toegekend. Soms worden deze bewijzen met de input aangeleverd, soms worden ze later toegezonden. In bepaalde gevallen moeten onze medewerkers echter ook zelf in archiefmateriaal gaan spitten om er achter te komen. Helaas moeten we ook soms concluderen dat een persoon door gebrek aan 'bewijs' nog niet kan worden toegevoegd.
 
Diverse medewerkers zijn ook bezig met het toevoegen van personen op basis van gevonden archiefmateriaal. Dit kan zeer uiteenlopend zijn van lijsten met verleningsdata, tot kranten enz. Veelal zijn dit officiële documenten die op de één of andere wijze origineel, of als scan in ons bezit zijn gekomen. Zo zijn we bijvoorbeeld op dit moment volop bezig om alle ontvangers van het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes in de database op te nemen en de lijst van ontvangers van het Deutsches Kreuz in Gold en Silber te volmaken.
 
Buiten dit toevoegen van personen, wordt tevens gezocht naar aanvullende gegevens over de op de website getoonde personen en onderscheidingen. We proberen zo veel mogelijk data hierbij aan te vullen. Voor wat betreft de onderscheidingen, worden tevens op regelmatige basis nieuwe onderscheidingen toegevoegd en worden de bestaande landen opgesplitst indien blijkt dat een bepaald land in diverse perioden verschillende reeksen onderscheidingen gebruikte. Dit is bijvoorbeeld het geval bij landen die na WO2 onder communistische leiding kwamen en nu weer een democratie zijn geworden.
 
Dit is echter nog niet alles. Door de combinatie van de website met onder andere TracesOfWar en diverse nieuwe functionaliteiten, zijn onze medewerkers tevens bezig met het toevoegen van grafgegevens met locatie van het graf en bijbehorende foto's, locatiegegevens van een bepaalde actie die hoort bij de toegekende onderscheiding, toevoegen van de operatie waarbij  een bepaalde onderscheiding werd toegekend enz.
 
Al het hierboven genoemde werk kost tijd en energie. Tijd en energie die de huidige medewerkers graag en met veel enthousiasme in ons project stoppen. Wij zouden echter veel meer willen doen dan op dit moment mogelijk is. Het verwerken van de input bijvoorbeeld, duurt op dit moment gemiddeld drie weken. Wij zouden dit graag willen inkorten. Het grootste probleem hierbij is echter de menskracht.
 
Het enthousiaste WW2Awards.com team is daarom op zoek naar enthousiaste medewerkers, die ons hierbij willen helpen. Dit helpen kan op vele manieren. Zo kan je helpen met het opzoeken van aanvullende informatie, het verwerken van input, het aanvullen van personen, het aanvullen van onderscheidingen, het helpen zoeken naar foto's, het helpen maken van foto's van afzonderlijke graven op oorlogsbegraafplaatsen enzovoorts. Na een korte inwerkperiode om de leren hoe je bepaalde gegevens op de website kan aanvullen, ben je in staat om redelijk zelfstandig deze data op de website aan te vullen. Via ons eigen WW2Awards medewerkersforum op een afzonderlijk deel van het STIWOT forum kan je contact houden en overleggen met je collega medewerkers.
 
Lijkt het je leuk om iets voor WW2Awards.com te ondernemen, neem dan contact op met de projectleider Wilco Vermeer (wilco@stiwot.nl) om je aan te melden of voor meer informatie. Geef hierbij zelf aan wat je het leukste lijkt om aan mee te werken. Alle hulp is welkom. Je hoeft zeker niet alle werkzaamheden te kunnen of te willen. Het belangrijkste is dat je het leuk vind wat je doet.

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Grebbelinie mei 1940" wederom geslaagd (STIWOT Reizen)
De STIWOT Reizen Battlefield Tour "Grebbelinie mei 1940" van 2013 is wederom goed verlopen. Naar aanleiding van het grote aantal aanmeldingen vorig jaar, werd besloten ook in 2013 deze excursie aan te bieden. Zowel de deelnemers als de organisatie kijken positief terug op het verloop van deze dag. Een uitgebreid verslag van de tour volgt binnenkort.


De organisatie bedankt iedereen voor hun komst. Op zaterdag 6 juli organiseert STIWOT Reizen opnieuw een Battlefield Tour, met als thema "Betuwe oktober 1944". Hiervoor zijn nog plaatsen beschikbaar.

 
Heeft u al meegedaan aan de Go2War2.nl WO2 Quiz? (Redactie Go2War2.nl)
Op Go2War2.nl kunt u sinds april weer meedoen aan een nieuwe quiz over de Tweede Wereldoorlog. Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 1 augustus 2013. Veel succes!
 
Door Dutch FilmWorks is voor de winnaar een DVD-pakket beschikbaar gesteld, bestaande uit de volgende titels:
 

 

 
Verhoor Alfred Jodl op Go2War2.nl (Redactie Go2War2)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een passage uit een verhoor van het Internationaal Militair Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Alfred Jodl, Chef Operaties van het Opperbevel van de Duitse Strijdkrachten (OKW). Hieronder wordt hij ondervraagd over de Duitse invasie van Nederland, België en Luxemburg in mei 1940.
 
Mr. ROBERTS: U hebt het Tribunaal gisteren verteld hoezeer u hechtte aan internationale wetgeving, hoe u erop gebrand was dat het internationaal recht werd gerespecteerd. U weet dat dat inging tegen het internationaal recht, niet waar?
 JODL: Die zaken stonden niet in onze regels, maar alleen de voorzieningen die golden voor de Wehrmacht. Het idee van een aanvalsoorlog stond in geen enkel reglement. We hielden ons uitsluitend aan de Geneefse Conventie en aan de Haagsche Conventie voor de Oorlogvoering te Land.
 Mr. ROBERTS: Ik bedoel, wanneer een eerbaar Duitser zijn woord geeft dat houdt hij het, niet waar? Hij breekt zijn woord niet zonder te zeggen dat hij het gaat breken, die eerbare Duitser?
 JODL: Dat lijkt een praktijk te zijn die over de hele wereld wordt gevolgd wanneer mensen samen werken, maar niet op het gebied van de politiek?
 Mr. ROBERTS: Als dat uw erecode is, waarom is het dan niet enorm oneervol voor Duitsland om keer op keer haar woord te breken. Of geeft u daar liever geen antwoord op?
 JODL: Nee, u zou er beter aan doen die vraag te stellen aan de mensen die verantwoordelijk waren voor het beleid van Duitsland.
 Mr. ROBERTS: Goed, ik laat dat maar. Ik wil nu naar de invasie van Holland, België en Luxemburg. Neemt u mij niet kwalijk, Nederland, België en Luxemburg.
 U twijfelt er toch op grond van de documenten helemaal niet aan dat het altijd Hitler’s bedoeling is geweest de neutraliteit van deze drie kleine landen te schenden?
 JODL: Vanaf het begin had hij, in zijn orders voor de aanval op het Westen, de bedoeling door België te trekken maar hij had lang zijn twijfels over Holland, waarvan hij later pas af stapte, ik meen half november. Wat Holland betreft had hij geen scherp omlijnde bedoelingen. Wat betreft België waren zijn bedoelingen redelijk vroeg bekend, rond midden of begin oktober.
 Mr. ROBERTS: U kon natuurlijk niet – ik bedoel, Duitsland wilde natuurlijk een aanvalsoorlog voeren en een aanvalsoorlog in een ander land. Dat was natuurlijk het streven, niet waar?
 JODL: Het doel van Duitsland in deze oorlog was hem te winnen.
 Mr. ROBERTS: Ja. U kon niet aanvallen in het Westen tenzij u door België aanviel, niet waar?
 JODL: In elk geval was iedere andere aanval uiterst moeilijk en hoogst twijfelachtig. Dat heb ik al gezegd.
 Mr. ROBERTS: Ja. Daarom legde Frankrijk natuurlijk de Maginot linie aan zodat u haar niet frontaal kon aanvallen. Wel nu, als u de kust van Nederland en België veroverde, had u vliegvelden in handen van waaraf u Engeland en Groot-Brittannië kon vernietigen. Daar hoopte u op, niet waar?
 JODL: Het lijdt geen twijfel dat de strategische positie van Duitsland in de oorlog tegen Engeland verbeterde omdat we de kust in bezit hadden, dat is waar.
 Mr. ROBERTS: Ja. Mag ik u even herinneren aan een paar documenten die het Tribunaal al kent. Ik ben niet van plan ze voor te lezen, maar het eerste document in volgorde van tijd is 375-PS, USA-84, gedateerd 25 augustus 1938. Gedurende de periode van Fall Grün. Dat was de beoordeling van de Luftwaffe waar in de laatste alinea van het document, ik meen op pagina 11 staat:
“België en Nederland in Duitse handen zou een enorm voordeel zijn in de luchtoorlog tegen Engeland..... “ En aan het leger wordt gevraagd hoe lang dat zou duren. Dat was ten tijde van de crisis rond Tsjechoslowakije, niet waar?
 JODL: Ja, maar dit document is meen ik al aangemerkt als een onzinnig stuk papier, het werk van een onbelangrijk kapiteintje.
 Mr. ROBERTS: Hij schijnt in elk geval een zeer goed kenner te zijn geweest, afgaand op wat er later gebeurde.
 Goed, het volgende document – ik weet wel dat u in Oostenrijk was maar u hebt er ongetwijfeld over gehoord van Keitel – was de bijeenkomst op de Kanzlei van 23 mei 1939. Dat is L-7, boek 7, pagina 275. Herinnert u zich dat de Führer daar zei:
“De Nederlandse en Belgische vliegvelden moeten militair worden bezet. Verklaringen van neutraliteit moeten worden genegeerd.”....
“In deze kwestie zijn overwegingen van goed of kwaad van geen enkel belang......”
 “Het leger zal posities innemen die voor de marine en de Luftwaffe van belang zijn. Als België en Nederland met succes zijn bezet en behouden en wanneer ook Frankrijk is verslagen, dan zijn de fundamentele voorwaarden voor een succesvolle oorlog tegen Engeland verzekerd....”
 “Dagelijkse aanvallen door de Duitse Luftwaffe en de marine zullen haar levensaders doorsnijden.”
 
Lees hier het complete verhoor
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

13de jaargang, 5e editie
  mei 2013De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.